Nooit meer op dieet, dát is pas gezond... - Sofiana.nl

Misschien ben jij ook al jaren op dieet en nooit tevreden met je lijf. Elke keer neem je je weer voor: morgen begin ik echt! Je begint vol goede moed aan een nieuw dieet, gaat drie keer per week sporten en na een paar weken zie je fantastische resultaten op de weegschaal. Maar naarmate de weken vorderen, wordt het toch lastiger. Een avondje op de bank, lekker een wijntje erbij en wat toastjes, en zo zitten er weer een paar kilo aan. Het welbekende jojo-effect. En je voelt je verschrikkelijk: lui, dom, ongedisciplineerd en dik. Waardoor je nog maar weer een keer langs de McDonalds rijdt, of een paar repen chocola achter elkaar wegwerkt. Wat maakt het ook uit? Ik ben toch al dik.

“Gezond” verstand
Raak je in paniek als je een grotere maat moet kopen? Krijg je het al benauwd van het idee om weer op de weegschaal te gaan staan? Krijg je vreetbuien als je niet goed in je vel zit? Duidelijke signalen dat je geleid wordt door angst, en niet in verbinding bent met wie je werkelijk bent. Je bent letterlijk bang om aan te komen, voor altijd zo te blijven, niet geliefd te zijn of wat het voor jou ook is. Die angst wil je natuurlijk niet meer voelen en bovendien vind je dat dik zijn niet past bij jouw zelfbeeld (ego). Dik zijn is immers ongezond en een teken van een gebrek aan discipline. Toch? Je maakt dan vanuit je hoofd heel rationeel een beslissing om op dieet te gaan. Logisch: als je minder eet en meer beweegt val je af. Niet waar?

Geloof me: als het werkelijk zo simpel was, zou de dieetindustrie huilend en snikkend ten onder gaan. Het werkt immers niet zo en als je heel eerlijk bent, weet jij dat diep vanbinnen ook wel. Als je puur op basis van ‘logisch nadenken’ zo’n keuze maakt, zonder contact te maken met je gevoel, is het gedoemd te mislukken. En als we dan toch logisch aan het nadenken zijn…eigenlijk is DAT pas écht volkomen logisch. Ik wil niet te diep hierop ingaan, want je zou daar een heel boek aan kunnen wijden. Maar in het kort: honger en eetlust worden natuurlijk geregeld in het zogenoemde ‘reptielenbrein’ (het eeuwenoude deel van onze hersenen dat reptielen en alle andere dieren ook hebben). Eten is immers van essentieel belang om te overleven. Zodra je met eten gaat zitten rommelen op met je ‘logische’ verstand (dit is ongezond, dit is gezond/ zoveel calorieën mag je per dag etc.), komt je reptielenbrein aan alle kanten in opstand. Ga je diëten? Het lichaam krijgt het signaal dat er schaarste is, dus er wordt juist extra vet vastgehouden. Bovendien is het overlevingsinstinct zo groot, dat je op een gegeven moment met de meest grote discipline niet kunt tegenhouden dat je alles opeet wat los en vastzit. Natuurlijk niet! Net zo min als je een hond zou kunnen wijsmaken dat ie die lekkere worst die voor z’n neus ligt niet mag opeten, terwijl hij bijna doodgaat van de honger. Waarom dat wel lukt als je anorexia hebt, leg ik uit in mijn e-book.


Van denken naar voelen

Waar het om gaat is dit: als je voorbij het logische nadenken gaat en contact maakt met wie je werkelijk bent, dan zou je never nooit niet op dieet gaan! In de bron ben je immers volmaakt! Je mag dan ook werkelijk alles eten, want alles is al goed. Er zijn geen goede of foute etenswaren, er is geen goed of fout gewicht, er is geen goed of fout postuur. Als je dat kunt voelen, die heelheid, dat vaste geloof in jezelf dat je nooit hoeft te veranderen om goed genoeg te zijn, dan ben je ultiem vrij. En nu komt ie: als je alles mag eten en niet hoeft af te vallen, komt je lichaam volledig in balans, krijg je weer plezier in beweging en raak je wellicht zelfs kilo’s kwijt. Als je anorexia hebt en je gaat weer verbinden met de bronenergie, dan kom je uiteraard aan. Gelukkig maar! Maar uiteindelijk gaat het daar totaal niet meer om. In de bron ben je perfect zoals je bent, alles is al goed, heel en prachtig. Alles is gewoonweg zoals het is, en dat is precies goed. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, hoeveel geld je hebt of wat voor beroep je hebt. Kortom, als je contact maakt met jouw bronenergie, dan wordt je zelfbeeld ineens niet meer bepaald door je lichaam, je spullen, je inzet of je resultaten en aanzien. Als je continu vanuit je ego (en ‘gezonde’ verstand leeft), kun je dat bijna niet geloven! Je bent er dan zo met je hele zijn van overtuigd dat jouw overtuigingen de waarheid zijn. Ik ken het maar al te goed! Daarom is het des te fijner om contact te maken met de bronenergie, waar alles als vanzelf stroomt. Het voelt ook echt als thuiskomen, een gevoel van geborgenheid en heel veel warmte. Omdat je (ja, ook jij!) wel degelijk diep vanbinnen voelt en wéét dat het er is.

Respect door dik en dun
Als je loskomt van het continue vergelijken en oordelen en kunt voelen dat je helemaal goed bent zoals je bent, kun je dat ook weer voor anderen gaan voelen. Want wees eens eerlijk: vaak zijn we voor anderen óók onwijs hard (‘Zo ga je toch niet over straat?’, ‘Zo, die zou ook wel een sportschooltje kunnen gebruiken!’). Vanuit het hogere bronbewustzijn kun je dan ook met respect en compassie kijken naar anderen. Zonder oordeel, zonder vergelijking. Respect door dik en dun! Je kunt verwonderd om je heen kijken en zien hoe prachtig iedereen al is. Je kunt mensen weer zien voor wie ze werkelijk zijn, hoe inspirerend ze zijn en wat ze betekenen voor de wereld. In plaats van vooral aan jezelf te denken, omdat je iedereen standaard met jezelf vergelijkt.

Denk hier eens over na: over de hele wereld zijn er altijd lange en korte mensen, dik en dun, blank en donker, met grote neuzen en kleine neuzen, met bruine ogen of blauw. Er zijn altijd mensen in alle soorten en maten, met ieder hun eigen lichaamsbouw, karakter, talent en passie. Dát is de norm! De norm is dat iedereen anders en uniek is. Het is in-en intriest dat het gros van de mensen nooit zijn of haar talent en passie gaat leven, omdat ze blijven hangen in oordelen en belemmerende overtuigingen en alleen maar vanuit angst bezig zijn te voldoen aan de norm. De hele wereld gaat zo steeds meer op elkaar lijken. Dat is niet alleen zonde, maar ook desastreus. Want als je een leven leeft dat niet past bij wie je werkelijk bent en waar je geleid wordt door angst, word je doodongelukkig. Daar kan ik over meepraten…

Dit is een (iets aangepast) stuk uit mijn e-book ‘Op zoek naar wijsheid’. Meer lezen?
Het e-book bestel je 
hier.
Meteen aan de slag met vrij eten, voelen en leven? Bestel dan de e-course ‘Ik eet vrij!’. Meer informatie vind je hier.

Sofiana.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches