Ik ben zo bang... - Sofiana.nl

Ik ben zo bang. Bang om niet genoeg te zijn.  Bang om af te gaan. Bang om niet genoeg (geld, liefde, gezondheid) te hebben. Bang om te verliezen (behalve gewicht dan…). Jarenlang was ik ZO bang. En hoewel ik dacht dat ik ‘er’ was, kan de angst me nog steeds naar de keel vliegen. Me verlammen, verdoven en in totale verwarring brengen.
Angst. Die alles verslindende angstige scenario’s die ego me voorschotelt maakt dat ik in een kramp schiet. Controledwang, paniekgedachtes, klotsende oksels… De angst maakt dat ik van alles ga DOEN. Alles zeker wil weten, alle risico’s in kaart moet brengen.  Het lijkt alsof ik me enkel en alleen goed mag voelen als ik ‘voldoe’ . Voldoende doe. Voldoe aan de norm. Zoveel eten, zoveel wegen, zoveel studeren, zoveel uur werken, zoveel verdienen, zoveel vrienden hebben, zoveel bereiken…

We hebben helemaal geen controle
Ben ik gedoemd om me zo te voelen? Ben ik ‘nu eenmaal’ psychisch kwetsbaar en ziek? BEN ik (mijn) angst? Is dit nu eenmaal ‘het leven’? Moet ik me maar weer aanpassen? Meedoen zoals iedereen? Terwijl ik van binnen schreeuw, huil en gil? Niet meer wil, niet meer kan…

NEEHEEEHEEE! Ik ben niet zo, en JIJ ook niet. Ik hoef niet meer mee te rennen, net zo min als jij.

‘Ja, maar Annika HOE dan?’ is de meest gestelde vraag die ik krijg, en die ik mezelf ook ZO vaak stel. Maar die vraag komt – paradoxaal genoeg – voort uit diezelfde alles verslindende angst. Uit diezelfde koker van ego. Die alles zeker wil weten. Weten waar je naartoe gaat, wat je precies gaat doen en of je wel hebt nagedacht over alle ‘consequenties’. Of je wel de risico’s in kaart hebt gebracht, voorbereid bent op het worst case scenario.

Wat nou als ik het niet hoef te weten? Sterker nog, wat nou als ik het niet KAN weten. Ik weet niet waar ik morgen ben en wat ik doe. Ik weet niet wat er over een minuut gebeurt of over een uur. De ilussie dat ‘ik’ het weet en vooral MOET weten en moet controleren maakt zo angstig en zo ongelukkig. Het idee dat ‘ik’ de controle heb over hoe gezond ik ben, hoeveel ik weeg, hoeveel ik verdien (zowel in geld als in liefde) en wat me overkomt in het leven máákt bang. Omdat het dwangmatig en tegen beter weten in vasthouden van die controle toch nooit werkt. We hebben geen controle. We weten niet wanneer we dood gaan, wanneer mensen ziek worden en wanneer de zon weer gaat schijnen. En hoe naar dat ook klinkt, eigenlijk schuilt precies daar de grootste vrijheid. Want als we het niet hoeven te weten, het niet kunnen weten, kunnen we maar beter genieten van wat er nu al IS. Waar je nu bent. Met wie je nu bent. Zonder iets te ‘moeten’, zonder ergens naartoe te werken. Zonder dat iets ‘weg’ hoeft, of een bepaald doel bereikt moet.

Gewoon zijn, in het nu. Met alles wat er is, in dat nu. Ik raak angstig, compleet in paniek en volledig overspannen als ik weer de hele tijd van alles moet. Omdat het nu eenmaal zo hoort.  Omdat iedereen het doet. Omdat ik alleen als ik iets bereik en iets presteer er mag zijn. Niet omdat iemand dat tegen me zegt. Maar omdat ik dat zelf ben gaan geloven. Omdat ik dat verhaal blijf voeden.

Best case scenario!
Totdat ik UIT het doen stap. In het luchtledige niets. Waar niets hoeft, alles mag en ik ben. Gewoon zoals ik ben. Mét al mijn angsten, onzekerheden, paniekgedachtes en onrust. Mét die rotgevoelens, met die belemmerende gedachtes. Maar zonder ze te zijn. In het niets, in de complete overgave ben ik rust, vertrouwen en liefde. En elke keer, hoe kort ook (soms voel ik het maar luttele seconden op een dag), elke keer voed ik DAT verhaal. Dat nieuwe verhaal. Van liefde, vertrouwen, overgave en…écht zijn. Waarachtig zijn. Doen wat jij echt wilt, wat anderen ook denken en wat ego je ook toeschreeuwt. De liefdessprankels volgen, hoe idioot ze ook klinken in de oren van wat ‘normaal’ is.

En de meest lullige en tegelijk prachtige, wonderbaarlijke en verlossende grap is: als ik dát doe, me volledig overgeven en vertrouwen op mijn ware zelf,  ik alleen dan pas echt bereik waar ik zo naar verlang. Me goed voelen, no matter what. Me ontspannen, vrij en geliefd voelen, waar ik ook ben. En dan ineens gaat het stromen. De inspiratie, de flow, kansen, mensen, geld en nieuwe mogelijkheden op mijn pad. Die ik nooit had gekregen, gevonden of aangepakt als ik in de controle zat. Dan zag ik niet eens wat voor moois er allemaal al was, om me heen. Had ik nooit gedurfd. Want: veel te gek, niet volgens de regels, veel te eng en vooral: ‘JIJ KUNT DIT TOCH NIET’.

Luisteren naar mijn ware zelf, vertrouwen op het universum en het volgen van mijn spontane ingevingen en de tekens om me heen…het is me een speurtocht en het lukt mij nog lang niet altijd. Maar inmiddels weet ik dat dat ook niet hoeft. Het hoeft niet te lukken. Ik hoef niet te lukken. Ik ben al gelukt. net als jij! En weet je wat zo fijn is? Een speurtocht is LEUK! Het is geen strijd, geen streven, niet weer een nieuwe methode die ik toch niet ga afmaken. Het is onderzoeken, verwonderen en speuren (of beter gezegd: VINDEN) in en met het Leven, en elke keer weer terugkeren daarnaar. Naar wie ik écht ben. Wat IK echt wil. Waar ik energie en plezier van krijg. En dát dan volgen, elke keer weer. Omdat ik alléén dan de angst en ego kan doorzien voor wat het is. Ego is er alleen maar om je te helpen en te beschermen. Het is aan jou om elke keer liefdevol te doorzien wat de ‘ik’ van ego doet, zodat jij de regie weer over kunt nemen. Lees: de regie weer volledig uit handen kan geven ;-). Jezelf mee laten waaien met de wind, mee laten stromen met de zee, ondertussen genietend van het uitzicht onderweg. Zien wat er allemaal NU al is. In jou, in de wereld en in alles om ons heen. Uitgaan van het BEST case scenario en daarop vertrouwen…Hoe fijn is dát?

Wil je ook jouw eigen speurtocht gaan lopen, weg van de angst en op weg naar liefde? Check www.sofiana.nl/speurtocht .
T/m 16 augustus bestel je de speurtocht in de PRE-order met een reuze-leuke korting. Go chase those dreams!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *