Waarom eetbuien (in coronatijd) helemaal niet erg zijn! - Sofiana.nl

—Heb je ook zoveel zin in al dat LEKKERS dat áltijd mag? Schrijf je dan in voor de GRATIS 3-daagse online training ‘EetbuiVRIJ eten & leven’. Schrijf je hier in! —

Voor veel mensen was de afgelopen tijd een tijd van verplicht stilstaan. Thuiswerken, veel binnen zitten, langdurig op elkaars lip of juist helemaal alleen zijn en ineens veel minder kunnen doen, ‘out there’. Geen feestjes, festivals of andere leuke sociale afleidingen. Veel minder to do’s, veel minder rennen en vliegen. De sportschool dicht, de kantoortuin afgesloten. En ik weet niet hoe het voor jou is, maar bij mij slaat de verveling af en toe behoorlijk toe en komen de muren op me af. Met als resultaat dat ik uit verveling, frustratie en andere opspelende emoties soms ineens veel meer ga eten!

En terwijl ik nog maar eens een verpakking chocolate chip cookies openscheurde verscheen op mijn beeldscherm binnen no time de ene na de andere post of nieuwsbrief over het coronavirus. Gratis initiatieven om elkaar een hart onder de riem te bieden. Ouderen te helpen, eenzaamheid tegen te gaan en angst te bezweren. Superfijn dat deze situatie op veel gebieden voor méér liefde, bewustzijn en verbinding zorgt!

Maar dat was niet het enige… Want toen ik gedachteloos het laatste koekje uit de verpakking in m’n mond stak terwijl ik voor de 100e keer door willekeurige tijdlijnen en mailboxen scrolde, zag ik ook hele andere berichten. Berichten die me gek genoeg véél banger maakten dan welke virus-statistiek dan ook. Berichten die eigenlijk helemaal niets te maken hadden met corona, naastenliefde en verbinding, laat staan échte gezondheid. Je raadt vast al waar ik het over heb: de oneindige stroom berichten over eten & diëten in coronatijd!

Veel mensen merkten blijkbaar net als ik dat ze meer gingen snoepen, snaaien en eten en minder bewogen tijdens deze gekke tijden. Dus ontstonden er direct nieuwe trainingen en challenges over detoxen en manieren om zo snel mogelijk te stoppen met al dat gesnoep en eetbuien te voorkomen. De ene na de andere fatshaming meme over corona en bingen, bankhangen en ongezond eten vulde mijn feed. En toen ik mijn telefoon aan de kant smeet om even chill te bingen (een serie dan), vloog het schuldgevoel me binnen no time naar de keel vanwege alle stay at home sportklasjes en workouts die ik op al die kanalen ineens óók kon volgen. Allang had moeten volgen. Morgen écht zou moeten doen. Want ja, het kon gewoon vanuit huis. No excuse…

Je zou toch beter moeten (w)eten…

Ik keek naar de berg snoeppapiertjes die ik om me heen verzameld had en voelde ineens een steen van chocoladezonde in mijn maag. Terwijl ik een paar minuten daarvoor nog volledig onbeschaamd en zonder enig schuldgevoel heerlijk had genoten van die chocolaatjes (business as usual als vrij eten veteraan), voelde het nu bijna als een misdaad. En hoewel mijn laatste eetbui alweer jaren geleden was, deed het toch iets met me. Al deze aandacht hiervoor in combinatie met mijn gierende hormonen en de onzekere tijden, maakten zelfs het eetmonster (ego) in mij weer wakker…

‘Wat een loser ben jij, zo vreten en snaaien uit verveling…dat is toch geen vrij eten meer?!’

Ja lieve vrouwen, zelfs ik trapte er bijna weer in. Omdat ego vond dat ik beter zou moeten weten. Omdat ‘juist nu’ mijn lichaam gezonde voeding nodig had. Omdat eten uit verveling iets voor losers is. Voor slappelingen. Voor mensen die niet weten hoe ze bewust en mindful om moeten gaan met hun tijd. Voor mensen zonder discipline. En, misschien wel de ergste: voor mensen die laks omgaan met hun kostbare gezondheid! Want, zo las ik in het ene na het andere bericht: als je gezondheid je lief is en als je je wilt wapenen tegen virussen en andere enge gezondheidsbedreigingen, dan zou je alleen maar groen, biologisch en duurzaam moeten eten. Júist nu in deze tijd, om jezelf te bewapenen, je immuunsysteem te supporten en ondertussen ook nog eens de aarde te redden. O wee als je als hoogopgeleide en zelfbewuste vrouw uit pakjes en zakjes kookt of een bak Ben & Jerry’s leeg lepelt. Shame on me…

Lekker snaaien, JUIST nu in deze tijd!

Gelukkig weet ik precies wat ik moet doen als ego van leer trekt en zich gaat bemoeien met wat en hoeveel ik eet. Júist dan extra lekker blijven eten. Blijven snaaien, blijven vreten desnoods. Ja, ook eetbuien mogen er gewoon zijn. Dat is de enige manier om écht gezond te zijn en te blijven, ook al klinkt dat moeilijk te geloven. Want je bent geen loser als je in deze tijden (of wanneer dan ook) meer gaat eten. Er is niets verkeerds aan jou als je een tijd wat minder beweegt. Je hoeft je niet te schamen als je thuisbezorgd bestelt of nog een graai uit de droppot neemt. En óók niet als je nog 100 keer graait en de ene eetbui na de andere hebt.

Meer snaaien, emotie-eten, eetbuien door stress, frustratie of verveling…het mag allemaal! Sterker nog, het is een volkomen natuurlijke reactie van je lichaam! In tijden van stress en paniek, zeker op zo’n grote en invasieve schaal als deze, gaat direct ons reptielenbrein in werking. Evolutionaire processen diep in onze breinen en lichaamscellen gaan aan de slag met de berichten die ons om de oren vliegen:

‘Er is niet genoeg eten!’
‘Er waart een besmettelijke ziekte rond!’
‘Misschien kunnen we straks wel helemaal niet meer naar de supermarkt!’
‘Misschien ga ik of gaat iemand die me lief is wel dood!’

Doodsangst en een levensecht gevoel van schaarste overheerst. En hoe goed we ook in staat zijn om rationeel, met onze bewuste mind, te bedenken dat het allemaal wel los zal lopen met het virus, met die lege schappen en de potentiële hongerwinter, we hebben niets in te brengen tegen die veel diepere, onbewuste processen.

Want, hoe slim we ook denken te zijn (jep, ik trap er ook telkens weer in) en hoe zeer wij ook geloven dat wij de beslissingen nemen en bewust kunnen nadenken over ons handelen…niets is minder waar. 96% (!!!) van de tijd zijn we onbewust. Denken we onbewust (oftewel: we hebben overtuigingen waar we geen weet van hebben!). Handelen we onbewust (oftewel: we doen dingen zonder erbij na te denken!). Eten we onbewust (oftewel: we eten waar onze cellen om vragen, zonder dat wij dat kunnen controleren!!!).

Je bent geen loser als je vreet

Dit is dus waarom diëten nooit werken. Dit is waarom een life style change gebaseerd op wilskracht en discipline never nooit stand zal houden. En dit is precies ook waarom we ons dan zo’n loser voelen als het (weer) niet lukt. Omdat we met die 4% bewustzijn denken dat we 100% invloed hebben. Maar het is eigenlijk andersom.
Als je leert om je onderbewustzijn meer bewust te maken, dan kun je échte verandering creëren. Niet vanuit discipline, streven en presteren. Maar vanuit moeiteloze vrijheid en JOY!

Ja, ‘gezond’ eten en bewegen zijn hartstikke belangrijk.
Maar het punt is: we weten (met ons rationele verstand tenminste) helemaal niet meer wat écht gezond is.
En een ander al helemáál niet.
Laat je niet voorschrijven wat je wel en niet mag eten door die fitgirl met weer een nieuw kookboek, de spotjes van het voedingscentrum, of de buurvrouw met haar nieuwe dieet.
Doe eens gek (of eigenlijk: doe eens puur natuur): eet gewoon eens alleen maar waar je zin in hebt en waar je lijf om vraagt.

Want eten (en Leven) kan alleen maar écht gezond zijn en bijdragen aan jouw welzijn, als het VRIJ is. Oftewel: als wat je denkt, doet, zegt en EET in overeenstemming is met wie je werkelijk bent. Vrij eten en leven betekent dat werkelijk alles mag, waar je maar zin in hebt, elke dag weer. Het betekent kortom, dat een eetbui of emotie-eet moment helemaal niet erg is. Dat het helemaal oké is als je niet sport of beweegt.

En het betekent vooral (en dit is het moeilijkste gedeelte) dat je daar verder niets aan hoeft te doen, nu niet en morgen ook niet. En al helemáál niet wat ‘ze’ op TV of Facebook zeggen, of wat de buurvrouw doet.
Je hoeft alleen maar te doen wat goed voelt. Te eten waar je zin in hebt.
Te bingen wat je maar wilt, of het nou een boek, een serie of een zak drop is.
En te bewegen hoe en wanneer en hoe veel je wilt. Wanneer dat dan ook is.

En de grap is: als je ALLES mag eten, dan HOEFT het niet altijd meer.
Vrij eten & leven betekent echt niet dat je voor de rest van je leven de hele dag pizzapunten, ijs en zakken chips vreet. Het betekent écht niet dat je vanaf nu alleen maar op de bank zit te netflixen met patat en chocola.
Geloof me, jouw inner being heeft véél meer voor je in petto!
Maar het mág wel, elke dag. Dat is het verschil. En dat is exact wat het zo gezond maakt.

En ja, het lijkt de wereld op z’n kop. Maar in deze tijden, waarin de wereld toch al op z’n kop staat, is het misschien eens het proberen waard om ook dit totaal anders te doen. Om een nieuwe werkelijkheid te omarmen. Een werkelijkheid waarin je alles mag eten wat je wilt en júist daardoor ultiem gezond wordt.

—Heb je ook zoveel zin in al dat LEKKERS dat áltijd mag? Schrijf je dan in voor de GRATIS 3-daagse online training ‘EetbuiVRIJ eten & leven’. Schrijf je hier in! —

2 reacties op “Waarom eetbuien (in coronatijd) helemaal niet erg zijn!”

  1. Simone Fuchs

    Wauw wat inspirerend en mooi! Heeft geeft zo’n gevoel van rust dit te lezen en in me te laten werken! Dankjewel!!!! <3

    1. Annika Sofiana

      Ha lieve Simone, wat superfijn om te horen! En weet je het wat het fijne is: die rust voel je, omdat het iets is wat je alláng weet, diep van binnen. En wat nu weer gezien en gevoeld (en natuurlijk GEPROEFD ;-)) wordt. Het is een her-innering. Laat het je smaken <3! Liefs, Annika Sofiana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sofiana.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches