Diëten tegen beter (w)eten in: de 5 redenen waarom je nooit meer op dieet wilt - Sofiana.nl

Dat diëten niet werken is al jaren bekend en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het gros van de mensen die aan een dieet begint uiteindelijk aankomt. Bovendien is vooral het eindeloze jojo-en onwijs ongezond (google er maar eens op, of eigenlijk niet: je weet het stiekem zelf allang). Maar hierover wil ik het helemaal niet hebben, want dit is oud nieuws. Ik ben bovendien niet geïnteresseerd in deze vorm van wetenschappelijke bewijzen (hoewel die ‘natuurlijk’ volledig overeenkomen met het punt dat ik wil maken). Want toen ik erachter kwam dat we, of we het nu weten of niet, of we er nu in geloven of niet, continu beïnvloed worden door de universele wetten (meer daarover vind je in mijn e-book), werd het voor mij ineens kristalhelder waarom diëten niet werken en NOOIT zullen werken. En wat je wél kunt doen om écht gezond te eten en te leven. En vooral, om je vrij te voelen. Gelukkig te zijn. En écht te gaan leven en te gaan doen waarvoor je hier op aarde bent. Als je graag ongelukkig, eenzaam en strijdend door het leven wilt gaan, als je nooit echt wilt genieten van eten, van liefde en van verbinding… be my guest en probeer deze zomer weer een nieuw dieet tegen beter (w)eten in. Maar ik weet zeker dat je dat niet meer wilt. Als dat echt zo was, dan las je dit nu niet, maar zat je de verpakking van een nieuwe Modifast te bestuderen of was je dwangmatig extra stappen aan het zetten zodat je fitbit (lees: ego) tevreden is. Je weet dat het anders mag, anders kan. Misschien wel anders moet. Omdat je nooit meer zo wilt leven, gevangen in dwang. Gevangen in angst. Dus, om je bewustzijn te vergroten en ondertussen ego wat gerust te stellen, hier de 5 redenen waarom je nooit meer op dieet wilt!

 1: Je bent gefocust op wat je NIET wilt.
Wanneer je op dieet gaat ben je (zeker onbewust!) alleen maar bezig met wat je nu (nog) NIET hebt of bent. Je bent de hele tijd gefocust op die vetrollen die moeten verdwijnen, op de kilo’s die eraf zouden moeten, op anderen die wel zo dun zijn zoals jij graag wilt zijn. De wet van aantrekkingskracht stelt dat je alles wat je graag wilt kunt manifesteren. Maar de fout die de meeste mensen maken, is dat ze tóch het HOE gaan controleren. Dus je gaat toch controleren wat je eet. Je gaat toch elke dag controleren hoeveel je weegt. En elke keer dat je dat doet, ben je gefocust op wat je NIET wilt. En wat gebeurt er dan (het is wet!): je gaat manifesteren wat je niet wilt. Dus je dieet mislukt, je komt juist aan, of er gebeuren andere vervelende dingen. En misschien val je wel af, maar sowieso kom je er ergens along the way achter dat afvallen je helemaal niet brengt waar je zo naar op zoek was, zie punt 2.

2: Je wilt helemaal niet afvallen:
‘Huh?’ hoor ik je denken. Natuurlijk wil ik wel afvallen! ‘Sterker nog, ik móet afvallen, of in ieder geval niet meer aankomen. Dat is super ongezond!’. Logisch als je dat denkt en zo niet, heerlijk! Maar waarschijnlijk behoor je (net als ik tot een paar jaar terug ) tot de 99,9 % van de mensen die op dieet gaat om af te vallen. Vaak onder het mom van ‘gezondheid’, maar uiteindelijk vooral om te lijken op het ideale plaatje. En hoewel er niets mis is met ideale plaatjes en verlangens, moet je jezelf sterk afvragen wat je ECHT wilt. Waar ben je werkelijk naar op zoek? Ik geloof niet dat je op zoek bent naar maatje 34. Als je een paar eeuwen terug geleefd had, of nu opgroeide in een andere cultuur, zou je waarschijnlijk iets anders willen. Je wilt geen maatje 34, je wilt je VOELEN zoals je denkt dat je je dan zou voelen. Dat je voldoet. Het gevoel dat je er mag zijn, dat je erbij hoort, gewaardeerd wordt. Het gevoel dat je aantrekkelijk bent. Het gevoel dat je het goed doet. Dat je iets presteert. En natuurlijk: het gevoel dat je GEZOND bent. Want gezondheid, dat willen we allemaal. We snappen alleen niet meer wat gezondheid werkelijk is. We leren (en vertellen elkaar CONTINU) dat afvallen gezond is en dik zijn ongezond. Wanneer je op het punt komt dat je bij al die overtuigingen een vraagteken durft te zetten, kom je steeds meer in de buurt bij wat écht gezond is (en nee, dat bepaal ik niet, maar jij ook niet, zie punt 4). Omdat het je een vrijbrief geeft om het NU al te voelen, alles waar je zo naar verlangt. Je hoeft niet éérst op dieet, of éérst af te vallen, of éérst een bepaald doel te bereiken. Je kunt je op ELK moment aantrekkelijk, geliefd, gewaardeerd en gezond voelen.

3: Niet dat patatje met, maar jouw GEDACHTEN erover maken je ongezond:
Even los van alle wetenschappelijke bewijzen voor de ongezonde effecten van diëten en met name jojo-en, brengt diëten je ook vanuit metafysisch perspectief allesbehalve de gezondheid waar je zo naar verlangt. Omdat diëten gepaard gaat met schuldgevoelens, angst en schaamte. En zoals de wet van vibratie ons leert: ALLES in energie, en dit geldt zeker voor alles wat je denkt (en zegt!) over je lijf en over eten. Voedsel, en ook je lichaam bestaan voor een groot deel uit water. Water dat in trilling wordt gebracht door de gedachten waarmee jij eet. Als je je schuldig voelt, terwijl je eet, zullen je cellen op een lagere manier vibreren en wordt het eten op een minder goede manier verwerkt door je lichaam. Eet je echter alles (ja, echt ALLES!) wat je maar wilt met liefde, dan zal je lichaam ook met liefde reageren. Ik heb het zien gebeuren, ik heb het zelf meegemaakt: je kunt afvallen (maar het hoeft niet, het hoeft nooit) door alles te eten wat je wilt, maar dan met gedachtes van liefde en dankbaarheid.  Kortom, de enige manier om echt gezond te zijn, is om je niet te bemoeien met wat je eet. Om niet te denken dat jij (lees: ego!) het beter weet! Om te vertrouwen op de oneindige wijsheid van je lijf en van het universum. Laat het los, controleer niets en heb vertrouwen dat ALLE gezondheid van de wereld naar je toe zal stromen. Misschien niet hoe jij denkt dat gezondheid eruit zou moeten zien (zie punt 4), maar WEL zoals het ultiem goed is voor jou. Voor jouw lijf. Voor jouw leven.

4: Jij bent helemaal niet de baas over je lichaam.
Wat? Ja, je leest het goed.  Je bent niet de baas.  Niet over je lijf. Althans, niet op de manier die je tot nu toe dacht. We groeien op in een samenleving waarin we leren dat we alles zelf kunnen bepalen. Dat alles maakbaar is. En dat dat iets goeds is. We leren dat wanneer je dik bent, je ongezond bent en dat dat allemaal je eigen schuld is. En we leren ook dat het supersimpel is: eet minder dan dat je verbrandt, en je zult afvallen. Als je al even meeloopt in voedings- en dieetland, dan weet je zelf ook wel dat dit niet klopt. Soms eet je veel meer dan ‘toegestaan’ en gebeurt er verbazingwekkend genoeg vrij weinig. Andere keren honger je jezelf uit en kom je toch aan. Kortom, je weet eigenlijk allang dat het allemaal helemaal niet zo controleerbaar is als het lijkt en zoals de dieetindustrie ons wil laten geloven. 10 kilo willen afvallen is net zo dwaas als 10 centimeter kleiner willen zijn. Maar omdat we de illusie van controle hebben over ons gewicht (ofwel: omdat we onszelf kunnen uithongeren als we dat willen), denken we dat we dan moeten doen. Maar je kunt ook 10 cm van je benen afzagen. Dat doen we gelukkig nog niet massaal, maar ergens gaan we wel die kant op, als je de plastische chirurgie cijfers erbij haalt. Anyway, ik dwaal af, maar waar het om gaat is dit: jouw lichaam, alle celprocessen daarin, jouw metabolisme, jouw verbranding en vooral jouw gezondheid en hoe je lijf eruit ziet: het is NIET in jouw handen. Het is niet aan jou om te bepalen. Althans, niet aan je ego. Niet aan je geconditioneerde, rationele mind die zoveel dingen gelooft die dikke bullshit zijn. Als je je dit gaat realiseren, geeft het je ZO veel vrijheid. Jij hoeft dus nooit meer te controleren in welke broek je moet passen, hoeveel calorieën je mag eten en hoe lang je moet sporten. Het ligt niet aan jou dat het niet lukt om af te vallen, of je te houden aan een sportschema. Het was helemaal nooit aan jou om mee te beginnen. Dit is fijn om je te realiseren, omdat het je vrij maakt. Schuldvrij, maar ook vrij om eindelijk te vertrouwen op een macht die groter is dan jij. Die het écht beter weet dan jij. Op de oneindige wijsheid van je lijf, van je intuïtie en van het universum. Om je over te geven, in vertrouwen, dat alle gezondheid en alle welzijn van de wereld naar je toe zal stromen. Als je het maar toelaat, door ermee te verbinden. En dát is WEL aan jou, zie punt 5.

5: Diëten maakt ongelukkig.
Eigenlijk vat dit alle bovenstaande redenen samen. Diëten maakt ongelukkig. Zelfs als je wel blijvend afvalt. Zelfs als je je in het begin on top of the world en gezonder en fitter dan ooit voelt. Geloof me: it won’t last. Omdat je alleen maar gefocust bent op wat er niet goed is (en zelfs als je je streefgewicht bereikt, is het nog niet genoeg). Omdat je de hele tijd dingen denkt die helemaal niet fijn zijn, waardoor je steeds negatiever en depressiever wordt. En omdat je eigenlijk helemaal niet wilt afvallen. Je wilt geliefd, gewaardeerd, gezond en vooral gelukkig zijn.

En eigenlijk is dit de ENIGE reden die écht telt. Dan maken al die cognitieve en rationele ‘bewijzen’ van hierboven niet meer uit. Want eerlijk is eerlijk, het enige wat we graag willen is gelukkig zijn. Het enige wat we graag willen is dat onze kinderen gelukkig zijn. Dat de mensen om wie we geven gelukkig zijn. Toch?

En wat we ook zijn geloven in de loop der jaren, hoe ver we ook zijn afgedwaald van onze innerlijke wijsheid, van onze intuïtieve voelen wat goed voor ons is, ergens weet zelfs je ego dit (sterker nog, die probeert ook maar het beste te doen wat ie kan om je te behoeden voor gevaar, zij het alleen op een nogal ongezonde manier, letterlijk en figuurlijk).

En het enige wat écht gelukkig maakt is verbinding (oké, en softijsjes met spikkels. Maar zelfs die zijn lekkerder als je ze samen kunt eten).
Dus verbind je met je lichaam, door het te voeden en te verzorgen alsof ze je beste vriendin is. Verbind met je hart, en ga doen wat het je toefluistert. En vooral: verbind je met de mensen om je heen. Je kunt niet echt verbonden, gelukkig of gezond zijn door tijdens de familiedis op je eigen meegenomen droge salade te kauwen, terwijl de rest zit te smullen. Of door tijdens een vriendinnendate angstig alle calorieën bij te houden en daardoor niet echt te horen wat je vriendin vertelt. Dan ben je misschien nog zo dun, maar ondertussen ga je steeds een beetje meer dood vanbinnen. Langzaam doodgaan vanbinnen is nog nooit gezond gebleken. En toch is dat wat we met z’n allen doen! Dus eet dat ijsje, dwars door je perfecte masker heen. Bijt door de angst, de schaamte en het niet weten heen. Lik aan het leven en aan de liefde. Eet alles wat je wilt, zonder angst en zonder schuldgevoel. Dan eet je gezonder dan ooit. Het is wet!

Geïnspireerd door dit artikel? Alleen lezen over vrij eten is niet genoeg om het ook echt te gaan DOEN. Ben je er klaar voor de stap te zetten? Om voor eens en altijd te stoppen met diëten en te gaan eten met liefde? In de e-course ‘Ik eet vrij!’ begeleid ik je naar die ultieme vrijheid en leer ik je hoe je kunt eten zonder angst, zonder schulgevoel en zonder dwang. Door te luisteren naar de intuïtie van je lijf en de universele wetten vóór je te laten werken. Meer informatie vind je hier: www.sofiana.nl/ikeetvrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sofiana.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches